Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Saroyan, William - Tati, tobě přeskočilo

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

William Saroiam
Tati, tobě přeskočilo

Většinu příběhu tvoří rozhovory a úvahy otce se synem.
Život chudé rodiny.
Syn Petr s otcem odjeli na chatu u moře, kde má desetiletý syn napsat román a jeho otec kuchařskou knihu. Petrovi se v domku líbí a domluví se s otcem, že u měj může zůstat do té doby, než ho bude máma chtít mít u sebe doma. Otec dává synovi různé rady. Občas spolu závodí o to, kdo nejdříve doběhne k Červené skále na pobřeží. Při návratu z jednoho závodu nasbírali několik mlžů k večeři. Po jídle hráli hru na jména, táta plel záhon a pak šli spát.
Táta koupil auto na splátky a domluvil se se synem, že bude chodit do školy v Malibu, a že ho tam každý den bude vozit. O víkendu vyjeli do Půlnoční zátoky a San Franciska. Cestou se zastavili u „benzínky“, kde natankovali a občerstvili se. V zátoce zašli do bílého kostela a v pekařství nakoupili čerstvé pečivo, pak pokračovali do San Franciska.
V domě tátovi sestry si odpočinuli a po odpočinku vyrazili k oceánu. Na pláži si koupili psí tlamy a svezli se na kolotoči. K večeru zajeli do přístavu, podívat se na lodě. Poté se vrátili zpět, navečeřeli se a šli spát. Ráno jeli domů, do domku na pobřeží. Následující den odvezl táta Petra poprvé do nové školy (Petr školu nenáviděl).
Blížili se Vánoce a máma se setrou přijely na návštěvu. Vánoce strávili všichni spolu. Petr dostal pod stromeček mikroskop, kapesní nůž, přilbu a míč na americký fotbal . . . Přespali tam a ráno jeli zpět do domku na pobřeží. Večer šli do kina na film. Na Nový rok udělal táta pořádnou snídani a pak jeli do hor na výlet. Jednoho dne dostal táta nabídku, aby napsal hru.

Citát z knihy (Petr ,, táta)
„Tati, já školu nenávidím.“ ,, To se ví, že nenávidíš. Jenom ti prospěje, že něco tak soustavně nenávidíš, ale ty jí taky svým způsobem máš rád.

Vlastní názor
Kniha byla zdlouhavá, téměř bez děje.

Medailónek o autorovi
- narozen 1908
- americký spisovatel arménského původu
- hrdinamy jeho dílů jsou děti a prostí lidé, vyzařuje z nich laskavost a humor
- prvotina- Odvážný mladý muž na létající hrazdě- 1934
- romány- Lidská komedie- 1942, 1961
Dobrodružství W. J.- 1946
- divadelní hry- Čas tvého života- 1939, 1964
- při pobytu v Paříži napsal knihu- Já, a umřít!- 1963

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT